English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19 Οκτ 2010

Πράσινο τσάι: το μαγικό ελιξίριο



 

Uploaded with ImageShack.us 

7 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στην καθημερινή σας ζωή: 

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου 

Ορισμένες πολυφαινόλες οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες για τις οποίες είναι γνωστό το πράσινο τσάι φαίνεται πως εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα νέα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζεται ο καρκινικός όγκος για να αναπτυχθεί. Αναρίθμητες μελέτες έδειξαν πως όσοι πίνουν συστηματικά πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. 

Καταπραΰνει την επιδερμίδα 

Εάν έχετε ένα κόψιμο στο δέρμα, μία γρατζουνιά ή ένα δάγκωμα μουλιάστε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα σε λίγο πράσινο τσάι και τοποθετήστε το πάνω στην πληγή. Το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, που ανακουφίζει από τον κνησμό και το πρήξιμο. Ενδείκνυται ακόμα για κάψιμο στο δέρμα, είτε από φωτιά είτε από τον ήλιο, για σημάδια στην επιδερμίδα, ακόμα και για τα πρησμένα μάτια. 

Προστατεύει την επιδερμίδα 

Το πράσινο τσάι, είτε εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα είτε καταναλωθεί ως ρόφημα, δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας στην επιδερμίδα από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος λόγω του ήλιου. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και περισσότερα αντηλιακά και κρέμες σώματος με βάση το πράσινο τσάι. 

 

Uploaded with ImageShack.us 

Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση 

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι το πρώτο στοιχείο. Η διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης είναι το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο. Τα άτομα που καταναλώνουν μισή κούπα πράσινου τσαγιού τη μέρα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση. Το γεγονός αυτό οφείλεται και πάλι στις πολυφαινόλες (και ιδίως σε αυτή που είναι γνωστή ως ECGC), οι οποίες εμποδίσουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Βοηθάει στη μνήμη 

Το πράσινο τσάι βοηθάει ακόμα το μυαλό να διατηρήσει τη διαύγειά του. Οι ενήλικες που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο τσάι ή καθόλου. Γιατί; Γιατί φαίνεται πως οι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιλαμβάνονται στο πράσινο τσάι, χτυπούν από τη ρίζα τη βλάβη που υφίστανται τα εγκεφαλικά νεύρα στις περιπτώσεις του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. 

Διατηρεί την επιδερμίδα νέα 

Όσο πιο υγιείς και πιο «νέες» είναι οι αρτηρίες σας, τόσο πιο νέες και πιο υγιείς φαίνεστε και εσείς. Γι' αυτό καταπολεμήστε τη συσσωρευμένη πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος, προσθέτει χρόνια στη βιολογική σας ηλικία και αντλεί από την ενέργειά σας. Η ποσότητα πράσινου τσαγιού που χρειάζεται για αυτή την περίπτωση φτάνει τα 300ml ημερησίως και εκτός των άλλων εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει τη χοληστερόλη και το λίπος που φράζει τις αρτηρίες. 

Βοηθάει στο αδυνάτισμα 

Έρευνες έδειξαν πως το πράσινο τσάι επιταχύνει τη διαδικασία του καψίματος των θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός με τις τροφές. Εάν με την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού καίμε σε ημερήσια βάση έστω και λίγες θερμίδες παραπάνω από αυτές που θα καίγαμε υπό κανονικές συνθήκες, τότε μακροπρόθεσμα αυτό είναι ένα καλό νέο. 


ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Σφυρίδα φούρνου με πράσο, ρύζι μπασμάτι και πράσινο τσάι 


Uploaded with 
ImageShack.us

Υλικά (για 6 άτομα)
6 φέτες σφυρίδα
2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο φινόκιο ψιλοκομμένο
4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού
4 κ.τ.σ. κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το ρύζι
1 φλιτζ. ρύζι μακρύκοκκο ή μπασμάτι
2½ φλιτζ. νερό
1 κ.τ.γ. πράσινο τσάι, προτιμότερο σε φύλλα παρά σε φακελάκι
αλάτι

Ετοιμασία
1. Σοτάρετε τα πράσα με το φινόκιο στο ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί για 3-4 λεπτά.
2. Αδειάζετε το μείγμα των λαχανικών σε ένα ταψί με καπάκι. Ακουμπάτε επάνω τα φιλέτα της σφυρίδας και πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό, σκεπάζετε και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι ως εξής: βράζετε τα φύλλα τσαγιού και όταν το τσάι είναι έτοιμο παίρνετε μια ποσότητα ίση με 2 φλιτζάνια, το βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ρύζι, το νερό και λίγο αλάτι, κλείνετε το καπάκι και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά ή ωσότου το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό. Αφήνετε το ρύζι σκεπασμένο για 10 λεπτά ακόμα αφού σβήσετε τη φωτιά. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ρυζόξιδο και να το ανακατέψετε πριν από το σερβίρισμα.
4. Σερβίρετε το ψάρι με τα λαχανικά και το ρύζι και πασπαλίζετε με λίγο τρίμμα λεμονιού.

Το διατροφικό σχόλιο

Στην κυτταρίτιδα παρατηρείται σημαντική αλλοίωση των αγγείων που αιματώνουν τα λιποκύτταρα και μια γενικότερη διαταραχή στη μικροκυκλοφορία στις περιοχές όπου υπάρχει το πρόβλημα. Μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες από εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού δρουν άμεσα και εντοπισμένα στην περιοχή, καθώς προστατεύουν τα αγγεία από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών. Παράλληλα λόγω της προαγωγής έκκρισης μονοξειδίου του αζώτου προκαλούν διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση των λιποκυττάρων και απέκκριση των άχρηστων ουσιών που συσσωρεύονται στην περιοχή, δημιουργώντας τη γνωστή οιδηματώδη εικόνα.

Φιλετάκια μινιόν με πράσινο τσάι και μανιτάρια 


Uploaded with 
ImageShack.us

Σερβίρει: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Τρόπος ψησίματος: μέτρια φωτιά (175ο-230ο C)
Χρόνος ψησίματος: 8 λεπτά περίπου
Απαιτούμενος εξοπλισμός: μύλος αλέσματος για τα μπαχαρικά, ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Υλικά για την πάστα
2 σακουλάκια τσαγιού Earl Grey
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν (σκόνη)
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 φιλέτα μινιόν, περί τα 225γρ. το καθένα (και πάχος 3,81εκ.)
Μανιτάρια
453γρ. μανιτάρια
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, λεπτοκομμένες
κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι
¼ κουταλιά του γλυκού φρέσκο πιπέρι (μαύρο)
κούπα φρεσκοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλιά του γλυκού σέρυ ή ξύδι από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

1. Σε ένα μύλο αλέθουμε τα φύλλα τσαγιού, τους κόκκους μαύρου πιπεριού, το εστραγκόν, το θυμάρι και το αλάτι. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο καιανακατεύουμε μέχρι να γίνει πολτός.
2. Αλείβετε το κρέας με τον πολτό. Αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
3. Πριν ψήσετε τις μπριζόλες, προετοιμάστε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά. Απλώστε τα μανιτάρια. Κόβετε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
4. Προετοιμάζετε τη ψησταριά σε μέτρια φωτιά.
5. Βουρτσίζετε τις σχάρες ώστε να είναι καθαρές. Ψήνετε τα φιλέτα με κλειστό το καπάκι μέχρι το επιθυμητό επίπεδο, περίπου 8 λεπτά για μέτριο ψήσιμο και τις γυρίζετε πλευρά. Τα αφαιρείτε από τη ψησταριά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν ενώ θα ετοιμάζετε τα μανιτάρια.
6. Σ’ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και το λάδι σε ψηλή φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα ανακατεύετε ώστε να πάρουν χρώμα όλα. Τα αφήνετε να ψηθούν για 2 λεπτά. Τα ανακατεύετε και μετά προσθέτετε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνετε μέχρι τα μανιτάρια να είναι ελαφρώς μαλακά, 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το ξύδι. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Μ’ ένα κουτάλι απλώστε τα μανιτάρια πάνω στα φιλέτα. 

Συνοδευτικά Τσαγιού: 

Jasmine Tea Cookies 



Uploaded with 
ImageShack.us

Ελαφριά και Τραγανά Μπισκότα γιασεμιού. Γευστικός συνδυασμός για το απογευματινό σας τσάι.

Χρόνος Προετοιμασίας : 20 λεπτά + 10 λεπτά στο φούρνο
Ποσότητα : Περίπου 36 Μπισκότα


Υλικά:
3 κουταλιές του γλυκού Τσάι Γιασεμιού
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού Θρυμματισμένα φύλλα Τσάι Γιασεμιού
1 1 / 2 φλιτζάνια αλεύρι
1 / 2 φλιτζάνι Bούτυρο
1 / 2 φλιτζάνι Ζάχαρη
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder
1 αυγό, Λίγο αλάτι και Ζάχαρη


Εκτέλεση:

Προσθέτουμε για 5 λεπτά 3 κουταλάκι του γλυκού Τσάι Γιασεμιού σε 1 / 4 του φλιτζανιού νερό. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 80 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε να κρυώσει για να το προσθέσουμε αργότερα στην ζύμη μας.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν ένα.
Προσθέτουμε ένα αυγό και το χτυπάμε μέσα στο μπολ μαζί με την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνει αφρός.
Προσθέτουμε Αλεύρι, και 6 κουταλιές από το τσάι γιασεμί που φτιάξαμε νωρίτερα.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και θρυμματίζουμε 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού από φύλλα τσάι γιασεμιού.
Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε την ζύμη σε μορφή κορμού πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Τα καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι η ζύμη να σφίξη (περίπου 1 ώρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου
Κόβουμε προσεχτικά την ζύμη μας σε φέτες και ακουμπάμε σε καινούργιο φύλλα λαδόκολλας
Βάζουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν ανοιχτό καφέ. Πασπαλίζουμε τα cookies με ζάχαρη.
[/i] 

Πηγές : Συνταγές - Μυρσίνη Λαμπράκη 
tsai.gr 
teablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: