English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Απρ 2011


Σπουδαίες γυναίκες


Στην ιστορία, υπάρχουν γυναίκες, που η δουλειά τους άλλαξε τα δεδομένα της ανθρώπινης γνώσης, αλλά οι ίδιες έμειναν στη σκιά των ανδρών συναδέλφων τους.
Διέσπασαν το άτομο, ανακάλυψαν απολιθώματα προϊστορικών ζώων,
διέπρεψαν στα μαθηματικά και την αστρονομία, κατέγραψαν τη δομή του DNA,
βραβεύτηκαν με Νόμπελ.
Τα επιτεύγματά τους θα σας είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα ονόματά τους πάλι, όχι.
Ένας μικρός φόρος τιμής σε μερικές λαμπρές επιστημόνισσες, που η δουλειά τους άλλαξε τα δεδομένα στην έρευνα, αλλά οι ίδιες έμειναν στη σκιά των ανδρών συναδέλφων τους.


Λίζα Μάιτνερ (1878-1968)
Βιεννέζα φυσικός, που μαζί με τον Οτο Χαν κατάφεραν και πέτυχαν να διασπάσουν το άτομο το 1938. Το 1944, για το επιστημονικό αυτό κατόρθωμα, ο Χαν βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που θεωρούν ότι το Νόμπελ έπρεπε να το πάρει η Μάιτνερ. Σε κάθε περίπτωση, ο Χαν αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή να το μοιραστεί μαζί της.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lise_Meitner


Μαίρη Ανινγκ (1799-1847)
Παλαιοντολόγος, ειδική στα απολιθώματα, η Μαίρη Ανινγκ ανακάλυψε το 1811 τον πρώτο σκελετό ιχθυόσαυρου. Λίγο μετά βρήκε απολίθωμα πτεροδάκτυλου και ένα σωρό ακόμα σκελετούς και απολιθώματα, όλα ευρήματα που όταν μπήκαν στα μουσεία έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να ρίξει μια ματιά στο παρελθόν του. Θεωρείται κορυφή στον τομέα της παλαιοντολογίας.
www.sdsc.edu/ScienceWomen/anning.html
www.ucmp.berkeley.edu/history/anning.html


Εμιλι ντε Σατελέ (1706-1749)
Ο Διαφωτισμός φαίνεται πως έριξε τη λάμψη του αποκλειστικά στους άντρες. Ετσι εξηγείται ο λόγος που το όνομα της Εμιλι ντε Σατελέ έμεινε στην αφάνεια. Και όμως, η Γαλλίδα με τους πολλούς εραστές ήταν διάνοια στην άλγεβρα και τα μαθηματικά, ικανότητα που εκμεταλλευόταν για να κλέβει σε χαρτοπαίγνια στις Βερσαλίες και να αγοράζει με τα λεφτά βιβλία! Αριστοκράτισσα με υψηλή μόρφωση, είχε την ευτυχία να δουλέψει μαζί με τον Βολτέρο, με τον οποίο είχε και ερωτική σχέση. Μαζί δημιούργησαν ένα εξαιρετικά προηγμένο ινστιτούτο ερευνών, το οποίο χρηματοδοτούσε η Σατελέ από τα χαρτοπαίγνια. Ο ίδιος ο Βολτέρος ανέφερε για την άτακτη Ντε Σατελέ: «Διάβαζε την άλγεβρα σαν να ήταν νουβέλα και το πνεύμα της ξεπερνούσε ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε με τη φαντασία και τη λογική μας».
www.guardian.co.uk/science/2006/may/15/france.theguardianwomenspages


Υπατία (370-418 μ.Χ.)
Η πρώτη γνωστή γυναίκα που συνέβαλε στην ανάπτυξη και διάδοση των μαθηματικών ήταν η Υπατία από την Αλεξάνδρεια. Η Υπατία έγινε επικεφαλής της σχολής των Πλατωνιστών στην Αλεξάνδρεια, γύρω στο 400 μ.Χ. Περιγράφεται ως χαρισματική δασκάλα. Μπήκε, όμως, αμέσως στο μάτι των πρώτων χριστιανών, που έβλεπαν την επιστήμη ανταγωνιστικά σε σχέση με τη θρησκεία. Τελικά η Υπατία δολοφονήθηκε άγρια από ένα φανατικό τμήμα των χριστιανών που ήταν υποστηρικτές του Κύριλλου. Είχε γράψει τα σχόλια στα Αριθμητικά του Διόφαντου, στις Κωνικές του Απολλώνιου και στις αστρονομικές εργασίες του Πτολεμαίου. Επίσης, βοήθησε στην αναπαραγωγή των Στοιχείων του Ευκλείδη, που έγινε βάση για τις μεταγενέστερες εκδόσεις.
www.telemath.gr/mathematical_ancient_times/ancient_greek_mathematicians/ypatia.php


Ροζαλίντ Φράνκλιν (1920-1957)
Πρωτεργάτρια στη μελέτη και περιγραφή της δομής του DNA, η Ροζαλίντ Φράνκλιν ήταν η μοναδική γυναίκα που σε συνεργασία με 2 άντρες συναδέλφους της προσπάθησε και κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το ανθρώπινο DNA. Πέθανε πολύ νέα (σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο) και παρά τη δουλειά της έχασε από τους άρρενες συναδέλφους της το Νόμπελ. Για την αδικία αυτή, η Φράνκλιν κατέληξε -μετά θάνατον- σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος. Ενας από τους συνεργάτες της ωστόσο, ο Γουότσον, παραδέχτηκε σε βιβλίο του ότι η ομάδα αδίκησε τη Ροζαλίντ: «Καθώς οι πρώτες εντυπώσεις μου από αυτή, επιστημονικές και προσωπικές, ήταν συχνά λανθασμένες, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για τα επιτεύγματά της. Η δουλειά που έκανε με τις ακτίνες Χ στο King’s College εκτιμάται όλο και περισσότερο ως έξοχη… συνειδητοποιώντας με καθυστέρηση χρόνων τις μάχες που πρέπει να δώσει μια έξυπνη γυναίκα προκειμένου να γίνει αποδεκτή σε έναν επιστημονικό κόσμο ο οποίος συχνά θεωρεί τις γυναίκες σαν ανάπαυλα από την υψηλή διανόηση».
http://cwp.library.ucla.edu/Phase2/Franklin,_Rosalind@841234567.html


Μαρία Κιουρί (1867-1934)
Η μοναδική γυναίκα που και το όνομά της έγινε γνωστό και τιμήθηκε 2 φορές με Νόμπελ Η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο, μελέτησε τη ραδιενέργεια και κέρδισε δύο φορές το βραβείο Νόμπελ το (Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911). Ισως επειδή εργαζόταν μαζί με τον σύζυγό της Πιέρ Κιουρί, επίσης ερευνητή. Καθηγήτρια της Σορβόνης, εφοδίασε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με δικά της έξοδα πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές ακτίνων Χ, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα θραύσματα και οι σφαίρες στα σώματα των στρατιωτών. Οι δύο κόρες της βάδισαν στα χνάρια της: η Εύα Κιουρί-Λαμπουί έγινε συγγραφέας και έγραψε τη βιογραφία της μητέρας της με τίτλο «Μαντάμ Κιουρί», και η Ειρήνη Κιουρί-Ζολιό τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής.


Augusta Ada KingCountess of Lovelace / Ada Lovelace (Αντα Λάβλέϊς, 1815-1852) 
Η βρετανίδα μαθηματικός αναδείχθηκε ως "η πιο σημαντική γυναίκα επιστήμονας".
Η Lovelace θεωρείται η "πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών", ήταν παιδί του Lord Byron (Λόρδου Βύρωνα) και συνεργάτης του "πατέρα των ηλεκτρονικών υπολογιστών" Charles Babbage.
Η λαίδη 
Lovelace ενδιαφέρθηκε για τα μαθηματικά, από μικρή και ειδικά, για την “Αναλυτική Μηχανή” του μαθηματικού, εφευρέτη και φιλοσόφου Charles Babbage, η οποία θεωρείται το "πρώτο βήμα" προς τον σημερινό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Οι σημειώσεις της Lovelace για την “Αναλυτική Μηχανή” του Babbage θεωρούνται ο πρώτος αλγόριθμος, που τέθηκε προς επεξεργασία από μηχανή.
Δημιούργησε δηλαδή ένα "πρόγραμμα".
Για το λόγο αυτό, θεωρείται η πρώτη "προγραμματίστρια υπολογιστών".


 

Elizabeth Blackwell  (Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ,  1821-1910) 
Η Elizabeth Blackwell είναι η πρώτη γυναίκα γιατρός της Αμερικής.

Ενώ 17 ιατρικές σχολές την απέρριψαν, κατάφερε να εισαχθεί και να σπουδάσει στο κολέγιο GenevaMedical College της Νέας Υόρκης, κατά λάθος.
Οι αρχές του Πανεπιστημίου άφησαν την εκλογή της στους φοιτητές, οι οποίοι θεωρώντας ότι επρόκειτο για φάρσα ψήφισαν πλειοψηφικά “ναι”.
Όταν είδαν τη συμφοιτήτριά τους, την κοίταζαν σα να ήταν αλλόκοτη, ενώ ορισμένοι καθηγητές της ζήτησαν να μην παρακολουθεί τα μαθήματα, που σχετίζονταν με την αναπαραγωγή.
Η Blackwell επέμεινε, όμως, και τελικά πήρε το πτυχίο της ως αριστούχος και πρώτη της τάξης της.
Απορριπτόμενη από τα νοσοκομεία για την πρακτική της, κατευθύνθηκε στο Παρίσι, όπου όμως ανακάλυψε πως οι γυναίκες θεωρούνταν ικανές μόνο ως μαίες.
Εν τέλει, ίδρυσε δικό της νοσοκομείο για φτωχούς και μαζί με τη Florence Nightingale (ΦλόρενςΝάιτινγκεϊλ, γνωστή πρωτοπόρος στη νοσηλευτική) ίδρυσαν την London School of Medicine for Women  (Ιατρική Σχολή Γυναικών του Λονδίνου).
 Η Blackwell υπήρξε έμπνευση για μια άλλη πρωτοπόρο της ιατρικής, την Elizabeth Garrett Anderson(Ελίζαμπεθ Γκάρετ Aντερσον).
Βρίσκοντας κι αυτή τις πόρτες κλειστές, άνοιξε δικό της ιατρείο, στο Λονδίνο, με τη βοήθεια του πατέρα της, έχοντας φοιτήσει ως νοσοκόμα και παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα ιατρικής.
Στην συνέχεια, ίδρυσε κλινικές και νοσοκομεία για τη νοσηλεία των γυναικών.
Για πολλά χρόνια ήταν η μοναδική γυναίκα, που ήταν μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η πολιτική της δράση για τα δικαιώματα των γυναικών, την έκαναν την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της Αγγλίας.
 


www.politismospolitis.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια: