English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23 Αυγ 2011


10 παράξενα φρούτα και λαχανικά




1. Cherimoya... (Anone στην γαλλική) αυτό το φρούτο που έχει σχήμα καρδιάς και μοιάζει με αγκινάρα είναι τροπικό προϊόν της Νοτίου Αμερικής, Βολιβίας, Χιλής, Εκουαδόρ κ Περού.  Επίσης το ονομάζουν "κρέμα μήλου" και καλλιεργείται σε πολλά αλλά μέρη του κόσμου. Ενώ ο φλοιός είναι σκληρός και σπειρωτός το εσωτερικό του είναι μαλακό σαν κρέμα. Όταν είναι καλά γινωμένο το φρούτο αυτό έχει διακριτική γεύση  αναμειγμένης μπανάνας, ανανά, λεμονιού, passionfruit, papaya.  Ένα έξοχο μυρωδάτο φρούτο που λιώνει στο στόμα σαν παγωτό η γλυκόξινη κρέμα.  Στην Ευρώπη μπορεί να το δείτε με φλοιό σε χρώματος ροζέ. Στην Καραϊβική το ονομάζουν “The Mo ya”.


2. Pummelo.... μοιάζει σαν γίγας "Γκρέιπ φρούτ" με πιο πράσινο χρώμα.  Έχει πάρα πολύ χοντρό φλοιό κι είναι Ασιατικής καταγωγής. Έχει διάφορες ονομασίες κυρίως "Κινέζικο Grapefruit", Pomelo, Pummelo, Pumello, Pamplemousse, Shaddock Citrus maxima, Bali lemon, Limau besar.  Πιο γλυκό από το "Γκρέιπ φρουτ "αλλά πιο χοντροφλουδο με θερμίδες 25-58 είναι κατάλληλο για σαλάτες.  Στο νησί της καραϊβικής το τρώω με το πρωινό μου.
Προσοχή: δεν τρώμε η πίνουμε Γκρέιπ φρουτ χυμό συγχρόνως με τα φάρμακα μας, χρειαζόμαστε 2 ώρες διαφορά (πριν η μετά) αλλά ποτέ και τα δυο μαζί.




3. Jabuticaba... μοιάζει σαν δαμάσκηνο με γεύση σταφυλιού.  Η καταγωγή του είναι από την Αργεντινή, Βραζιλία, Βολιβία, Παραγουάη.  Έχει πολλές ονομασίες το κυριότερο "Βραζιλιάνικο σταφυλοδεντρο", Jaboticaba, Jabotica, Guaperu, Guapuru, Hivapuru, Sabará and Ybapuru.
Ένα ιδιαίτερα παράξενο δέντρο, το φρούτο αυτό είναι μοναδικό διότι δεν μεγαλώνει σε κληματαριά αλλά στον κορμό και κλαριά του δέντρου.  Τα λιαστά ξερά φρούτα χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για αιμοπτύσεις, άσθμα, διάρροια και για γαργάρες όταν υπάρχει χρόνια λοίμωξη αμυγδαλών. Επίσης από αυτό φτιάχνουν μαρμελάδα, χυμούς και κρασί.

 


4. Kiwano melon... ένα άλλο περίεργο φρούτο με πορτοκαλί κ κίτρινο χρώμα σε οβάλ σχήμα με πολλά κερατάκια στον φλοιό του γι αυτό πήρε την ονομασία του "Κέρατο/πεπονιού" “horned melon” African horned cucumber or melon, jelly melon, hedged gourd, English tomato, melano, or kiwano.  Μοιάζει σαν να ήρθε από το φεγγάρι και γι αυτό κάποτε είχε παρουσιαστεί σε επεισόδιο του Star Trek.  Η καταγωγή του είναι η Κεντρική κ Νότια Αφρική αλλά καλλιεργείται σε μεγάλη ποσότητα στην Ν. Ζηλανδία, Χιλή κ πιο τελευταία στην Καλιφόρνια.  Το εσωτερικό του που τρώγεται με τα σπόρια είναι γλυκόξινο με γεύση μπερδεμένη μπανάνας, αγγουριού κ λεμονιού.


5. Romanesco broccoli... είναι ρωμαϊκό κουνουπίδι.  Η καταγωγή του από το Lazio της Β. Ιταλίας κι ήταν γνωστό από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα.  Επίσης ονομάζεται a "summer cauliflower"δηλ. "καλοκαιρινό κουνουπίδι" παρόλο που είναι φθινοπωρινό προϊόν.
Μαγειρεμένο έχει πιο λεπτή γεύση από το κουνουπίδι, όμως φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορντέβρ και να βουτηχτή σε ωραία σάλτσα φτιαγμένη από ελαιόλαδο, βούτυρο, σαρδέλα κ σκόρδο.  Στην αγορά θα βρεθεί για πολύ λίγο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβρη.



6. Ugli fruit .. .είναι εσπεριδοειδές με την καταγωγή του από την Τζαμάικα.  Από το 1930 επίσης καλλιεργείται στην Αμερική.  Έχει γεύση μεταξύ Γκρέιπ φρούτ", μανταρινιού και πορτοκάλια Σεβίλλης, επειδή δεν έχει κουκούτσια είναι αγαπητά στα παιδιά. 



7. Dragon fruit... η με  άλλη ονομασία "strawberry pear" (φραουλοαχλάδι) είναι ωραίο εξωτικό φρούτο, η καταγωγή του από το Μεξικό, Κεντρική και Ν. Αμερική, επίσης γνωστό ως"pitaya".  Καλλιεργείται στο Βιετνάμ, Μαλαισία, Νικαράγουα, Κολομβία και σε άλλα τροπικά η μέσο-τροπικά κλίματα περισσότερο για ιατρική θεραπεία.  Καλό για το συκώτι, για διαβητικούς, για υψηλή αρτηριακή πίεση και για δίαιτα.  Κάποτε ήταν το απαραίτητο φαγητό για τους Ινδιάνους της Αμερικής.  Η γεύσης του παρόμοιας με του αχλαδιού κι οι σπόροι του συγκρίνονται με των ακτινιδίων, επίσης χρησιμοποιείται ως χυμός και κρασί.



8. Purple sweet potato... (μωβ γλυκοπατάτα) παραγωγή της Χαβάης.  Θεωρείται το πιο πιθανόν τελευταίο έξοχο, δυναμικό, υγιέστατο φαγητό για την προσωπική υγεία με κάποιες αντί-γήρανσης και αντιοξειδωτικές χημικές ενώσεις.  Έφαγα, παστώθηκα και κάθε μέρα κοιτάζομαι στον καθρέφτη περιμένοντας να μου έχει χαρίσει μερικά χρονάκια αλλά που... μάλλον θα πρέπει να την έτρωγα από όταν με θήλαζε η μάνα μου αλλά δυστυχώς τότε δεν υπήρχε. Πάντως οι ερευνητές του Αμερικανικού Πανεπιστήμιου λένε ότι ο χρωματισμός της πατάτας περιέχει ανθοκυανινων ουσίες γνωστές για την μειώσει στον κίνδυνο του καρκίνου. Είναι ιδανικό φαγητό για διαβητικούς, αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό. Μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους που φτιάχνουμε τις πατάτες.





9. Durian... Ονομάστηκε «βασιλιάς των φρούτων".  Από τους Ασιάτες το εξωτικό durian θεωρείται λιχουδιά, είναι ένα είδος φρούτου που οι άνθρωποι είτε αγαπούν ή το μισούν για την έντονα αηδιαστική οσμή του.  Αυτή η ακατανίκητη οσμή μπορεί να ανιχνευθεί μισό μίλι μακριά από τα ζώα, με αποτέλεσμα να τα δελεάζει.  Στις Ασιατικές χώρες σε πολλούς δημόσιους χώρους είναι απαγορευμένος καρπός για την έντονα φοβερή οσμή του (κατά την γνώμη μου μυρίζει στάβλος...συγγνώμη).  Δεν υπάρχει ουδεμία αντίρρηση ότι τρώγοντας ένα μικροσκοπικό κομματάκι είναι μία αξέχαστη εμπειρία από μόνο του !!! Η δε καταγωγή του είναι από Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, έγινε γνωστό στον κόσμο τα τελευταία 600 χρόνια.  Είναι φρούτο με μεγάλο κουκούτσι και είναι ένα από τα ακριβότερα φρούτα, το κάθε κομμάτι πωλείτε $20-30.  Το χρησιμοποιούν στην ζαχαροπλαστική (έλεος) και χρησιμοποιείτε ως αντί πυρετικό κ αφροδισιακό (κι άλλο έλεος) !!!


10. Samphire...μια παράξενη διασταύρωση μεταξύ σπαράγγια και κάκτου.  Επίσης γνωστό και ως "salicornia", "σπαράγγια θάλασσας" ή τα "φασόλια θάλασσας", samphire είναι διαθέσιμο σε δύο ποικιλίες: παράκτιου και βάλτου.  Αν και αυτό μεγαλώνει εύκολα στη φύση, μπορεί επίσης να καλλιεργείται σε περιβάλλον με αλμυρό νερό. Τραγανά λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή στον ατμό, ανάλογα με το γούστο χωρίς να προστεθεί καθόλου αλάτι διότι ήδη είναι αλμυρά.  Η καταγωγή τους είναι από Β. Αμερική, Ευρώπη, Ν. Αφρική και Ν. Ασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: